Kredo 8R

Dyskusja publiczna dotycząca milsimów ASG oraz grupy 8R.
Awatar użytkownika
Pit
Kapitan
Dane teleadresowe: http://www.8r.armagame.pl/viewtopic.php?f=79&t=7998
Rozmiarówka: http://www.8r.armagame.pl/viewtopic.php?f=80&t=8123
Kontakt:

Kredo 8R

Post autor: Pit »

Obrazek

Na wzór żołnierzy 75 Pułku US Army Rangers, członkowie 8R postępują zgodnie z kredo. Oto tłumaczenie w języku polskim:

Kredo RANGERS
  • Rozumiejąc, że zgłosiłem się na ochotnika jako Ranger, w pełni znając zagrożenia wybranej profesji, zawsze będę dążyć do utrzymania prestiżu, honoru i ducha Rangersów.

Akceptując fakt, że Rangersi są elitą żołnierzy, którzy przybywają na samym czele walk z lądu, morza lub powietrza. Wiem, że mój kraj oczekuje ode mnie, że jako Ranger będę szedł dalej, szybciej i walczył twardziej, niż jakikolwiek inny żołnierz.

Nigdy nie zawiodę moich towarzyszy. Zawsze będę utrzymywał czujny umysł, będę silny fizycznie i postępował moralnie. Wykonam więcej niż tylko mój przydział w zadaniu – cokolwiek to będzie, wykonam na sto procent, a nawet więcej.

Godnie pokażę światu, że jestem specjalnie wyselekcjonowanym i dobrze wyszkolonym żołnierzem. Mój szacunek wobec przełożonych, schludność ubioru i pielęgnacja sprzętu muszą dawać przykład do naśladowania dla innych.

Energicznie zmierzę się z wrogami mojego kraju. Pokonam ich na polu bitwy, gdyż jestem lepiej wyszkolony i będę walczył ze wszystkich sił. "Poddaję się" - to nie jest słowo wypowiadane przez Rangera. Nigdy nie pozostawię towarzysza, aby wpadł w ręce wroga i w żadnym wypadku nie będę nigdy wstydził się mojego kraju.

Realizując każde zadanie będę dawał przykład męstwa, co jest wymagane do walki jako Ranger i wypełnię misję, choćbym miał zostać ostatnim ocalonym.
Zalecenia stałe RANGERS'ów Rogersa
- MAJOR ROGERS ROBERT, 1759 pisze:
1. Nie zapomnij niczego.
2. Miej swój muszkiet czysty jak gwizdek, topór odtłuszczony, sześćdziesiąt pocisków, proch i kulę, i być gotowym do wymarszu w minutę.
3. Kiedy jesteś w marszu, działaj w taki sposób jakbyś przyczajał się na jelenia. Zobacz wroga jako pierwszy.
4. Mów prawdę o tym, co widzisz i co robisz. Armia polega na rzetelnej informacji. Możesz kłamać
innym kiedy mówisz o Rangersach, ale nigdy nie okłamuj innego Rangera lub oficera.
5. Nigdy nie podejmuj zbędnego ryzyka.
6. Kiedy jesteśmy w marszu idziemy pojedynczą kolumną, na tyle daleko od siebie aby jedna kula nie przestrzeliła dwóch mężczyzn.
7. Jeśli idziemy przez bagna, lub po miękkim podłożu, rozwijamy się na boki, by trudno było nas wyśledzić.
8. Kiedy maszerujemy, idziemy aż się ściemni, tak aby wróg miał jak najmniejszą szansę, że nas znajdzie.
9. Kiedy obozujemy, połowa Rangersów czuwa, a druga połowa śpi.
10. Jeśli weźmiemy więźniów, trzymamy ich oddzielonych od siebie do czasu, aż będziemy mogli ich przesłuchać, tak by nie przygotowali sobie wspólnej historyjki.
11. Nigdy nie wracaj do domu tą samą drogą. Idź inną ścieżką, aby nie wpaść w zasadzkę.
12. Bez względu na to, czy podróżujemy w dużych grupach, czy też małych, każda grupa musi posiadać zwiadowcę 20 jardów z przodu, 20 jardów na każdym boku i 20 jardów z tyłu, tak by główne siły nie zostały zaskoczone i zlikwidowane.
13. Przed nocą, dowiesz się o miejscu zbiórki, na wypadek kiedy zostaniemy zaskoczeni przez przeważające siły.
14. Nie należy siadać do jedzenia bez delegowania warty.
15. Nie śpij po świcie. Gdy świta, Francuzi i Indianie atakują.
16. Nie przekraczaj rzeki w oczywistych miejscach.
17. Jeśli ktoś Cię śledzi, zrób koło, wróć na własne ślady i przygotuj zasadzkę na ludzi, którzy Cię tropią.
18. Nie wstawaj, gdy przeciwnik atakuje. Uklęknij, połóż się, schowaj się za drzewa.
19. Pozwól wrogowi podejść tak blisko, że prawie mógłbyś go dotknąć i zaskocz go zabijając go swoim toporkiem.

Źródło: Ranger Handbook
Tłumaczenie: Piotr "Rzuf"
Korekta: Piotr "Pit"